Sikeres volt az eurót mentő alap

Új Sźo publikoval 31.7.2017 článok venovaný euru, Eurovalu a záchrane Grécka s vyjadreniami Juraja Karpiša

Sikeres volt az eurót mentő alap

A legtöbb, segítségre szorult ország esetében sikeresnek értékelhető a 2011-ben létrehozott mentőöv, véli a pénzügyminisztérium. Az államok azonban a kezdeti "lelkesedés" után leálltak a segítség feltételéül szabott gazdasági reformokkal.

Pozsony. Öt ország – Görögország, Spanyolország, Írország, Portugália és Ciprus – kapott összesen mintegy 250 milliárd euró összegű támogatást – hitelt és garanciavállalást a korábbi hitelekért – az eurózóna stabilizálására létrehozott úgynevezett euró-mentőalapból. Az országok jelenleg fizetik a kölcsön kamatait, Spanyolország pedig már a törzstartozásból is visszafizetett 7,6 milliárd eurót.

Progresszív görögök

A kölcsön fejében gazdasági reformokat is vállalniuk kellett, 2014-től kezdve azonban lanyhul a reformok végrehajtása, derül ki az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank rendszeres ellenőrzéseiből. Mivel Görögországon kívül a többi állam már a pénzpiacokról szerzi be a szükséges hitelt, az uniós intézmények csak ellenőrzésre jogosultak, a meglátásaikat az országoknak nem kell figyelembe venniük. Jelenleg több elemzés alapján is – a reformok végrehajtása szempontjából – Görögország a legprogresszívebb ország. Az országok a kapott kölcsönt várhatóan képesek lesznek visszafizetni. "Ennek részben feltétele, hogy folytatódjon a jelenlegi fellendülés, és az EKB politikája se változzon jelentős mértékben – magyarázta lapunknak Juraj Karpiš, az Iness szakértője. Kérdéses azonban még Görögország helyzete. "Görögország esetében szerintem lesznek még veszteségek, de a többi ország, ha folytatódik a jelenlegi gazdasági kurzus, képes lesz visszafizetni a kölcsöneit" – véli az elemző.

Mi az a mentőöv?

A 2008-as pénzügyi és gazdasági válság után több, euróval fizető uniós tagállam is komoly bajba került, az államadósságuk olyan magasra szökött, hogy államcsőd fenyegette őket. Ennek a problémának a kezelésére hozták létre 2010-ben a mentőöv első, ideiglenes változatát. Ebből az úgynevezett ideiglenes mechanizmusból, az EFSF-ből (European Financial Stability Facility) Görögország, Írország és Portugália 174 milliárd eurós segélyt kapott. 2013-ban jött létre az ideiglenes mechanizmust helyettesítő állandó mentőalap, az úgynevezett ESM (European Stability Mechanism), amely ugyancsak három országnak Görögországnak, Spanyolországnak és Ciprusnak – folyósított segélyt 77,3 milliárd euró értékben. Az ESM saját kötvényeket bocsát ki, és mivel ezekért az eurózóna tagállamai kezeskednek, rendkívül olcsón tud hitelt felvenni, ebből fizetve a kölcsönt a bajba jutott országoknak.

LAJOS P. JÁNOS
Új Szó, 31.7.217

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards